علت تپش قلب در بارداری چیست و آیا در زمان بارداری خطرناک است؟
نامنظم بودن ضربان قلب و تپش قلب در بارداری؛ یکی از مهمترین مواردی است که در چنین بازه زمانی خاصی باید به آن توجه داشته باشیم. در اکثر موارد، این عارضه خطر خاصی به همراه ندارد و نباید نگرانی زیادی در رابطه با آن داشت، اما در صورت عدم مراجعه به پزشک میتواند موجب ایجاد آریتمی قلبی شود.
خوشبختانه امروزه داروهای متفاوتی به منظور درمان تپش قلب در این دوران قابل مصرف است که اکثر آنان نتایج قابل قبولی را ارائه میکنند. با ما در ادامه متن همراه باشید تا با هم به این داروها و همچنین علل و عوارض تپش قلب در زمان بارداری بپردازیم و به پرسشهای شما عزیزان پاسخ دهیم.
علائم تپش قلب در بارداری
تپش قلب در بارداری ممکن است نشانه های بسیار زیاد و متفاوتی داشته باشد. خانم های باردار ممکن است یک یا چندتا از حالت های زیر را هم زمان باهم حس کنند:
- احساس گیج و منگ بودن
- احساس اضطراب
- احساس کوبش قلب
- تند زدن قلب
- عرق کردن
- احساس بالا و پایین رفتن قفسه سینه
- نامنظم حس کردن ضربان قلب
علت تپش قلب در بارداری
تپش قلب در بارداری می توانند علت های متعددی داشته باشد که خیلی از آن ها چندان جدی نیستند. البته در بعضی مواقع علت اصلی تپش قلب باید درمان شود.
موارد زیر تعدادی از علت های تپش قلب بارداری هستند که خطری ندارند:
عکس العمل قلب به افزایش حجم خون بدن
اضطراب و دلهره
عکس العمل بدن به بعضی از غذاها یا نوشیدنی ها؛ مخصوصاً غذا یا نوشیدنی کافیین دار
عکس العمل بدن به داروهای سرماخوردگی یا آلرژی
علل مهم و پر خطر تپش قلب در بارداری
- مشکلات تیروئید
- مشکل حاد قلبی که در اثر بارداری دیگر و یا حادثه یا سانحه مهم دیگری در زندگی فرد پیش آمده است
- پرفشاری ریوی یا هایپرنِیشن ریوی
- شرایین اِکلیلی یا سرخرگ های کرونری
- ضربان نامنظم قلب یا آریتمی
- پریکلامسیا و دیگر بیماری های مربوط به فشار خون بارداری
ممکن است برای خانم های باردار و پزشکان، پیدا کردن علت تپش قلب در بارداری، کار مشکلی باشد. بسیاری از نشانه هایی که در طول یک بارداری معمولی خبر از مشکلات قلبی می دهد، کار را برای یافتن علت اصلی بیماری سخت می کند.
درمان تپش قلب در بارداری
به منظور درمان تپش قلب خود در زمان بارداری باید حتماً به سراغ یک پزشک متخصص قلب و عروق بروید. پس از مراجعه، بررسیهای متفاوتی بر روی شرایط سلامتی شما و جنین صورت میگیرد تا پزشک بتواند علت اصلی تپش قلب را به شکل صحیح تشخیص دهد.
پس از تشخیص دادن علت، نوبت به تعیین داروی مناسب برای حل مشکل تپش قلب میرسد. امروزه سه داروی آدنوزین، وراپامیل و داروهای بتا بلاکر در زمینه مورد استفاده قرار میگیرند که هر یک از آنها دارای کارکرد مختص به خود هستند.
داروی آدنوزین
دوران بارداری یک دوران حساس است و به همین دلیل نباید در این زمان از داروهای شیمیایی با عوارض بلند مدت استفاده شود. آدنوزین با توجه به همین مورد به تولید میرسد، زیرا هیچ عارضه خاصی برای بانوان باردار به همراه ندارد و آسیبی به جنین آنها وارد نمیکند.
آدنوزین به عنوان یک دارو برای تپش قلب در بارداری به صورت مستقیم وارد خون میشود ولی تنها پس از چند لحظه از درون آن پاک خواهد شد و به جنین انتقال نمییابد. میزان دوز موردنیاز جهت مصرف این دارو کاملاً متغیر است ولی به طور عمومی در موارد اورژانسی باید دوازده الی هجده میلیگرم آدنوزین به شکل تزریق وریدی مصرف شود تا نتایج آن قابل مشاهده باشند.
داروی وراپامیل
داروی بعدی که به منظور کاهش تپش قلب در بارداری مورد استفاده قرار میگیرد، وراپامیل نام دارد. برخلاف آدنوزین، وراپامیل را در شرایط اضطراری خاص به کار میگیرند. در واقع فقط وقتی ميتوانیم به سراغ وراپامیل برویم که عملاً امکان استفاده از آدنوزین وجود نداشته باشد.
شاید بپرسید که دلیل اصلی این امر چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که وراپامیل نسبت به آدنوزین بیشتر در خون شما باقی خواهد ماند و به همین دلیل ممکن است وارد چرخه خون جنین شود. این امر در برخی از موارد منجر به کمتر شدن ضربان قلب جنین خواهد شد که طبیعتاً امر مناسبی نیست.
داروی بتا بلاکر
در ادامه معرفی داروهای موردنیاز برای درمان تپش قلب در بارداری باید به بتا بلاکرها اشاره کنیم. بتا بلاکرها نیز همانند وراپامیل تنها در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار میگیرند، شرایطی که دو داروی قبلی پاسخ مناسبی ندادهاند و لازم است که هرچه سریعتر تپش قلب کاهش پیدا کند.
بتا بلاکرها حتی نسبت به وراپامیل بیشتر در درون خون باقی میمانند. به همین دلیل است که اکثر پزشکان اول به سراغ دو گزینه پیشین میروند و بعد از بتا بلاکر استفاده میکنند. در هر صورت ممکن است پزشک چارهای به جز تجویز بتا بلاکرها برای درمان تپش قلب در دوران بارداری نداشته باشد، زیرا جان مادر به خطر میافتد.
عوارض تپش قلب در دوران بارداری
اگر علت اصلی تپش قلب در بارداری طبیعی باشد، معمولاً عارضه خاصی مادر را تهدید نمیکند و نیاز نیست که در این رابطه نگران باشید. البته در شرایط عکس، ممکن است در صورت عدم درمان صحیح، عواض مشخصی مادر و جنین وی را تهدید کند.
از جمله عوارض تپش قلب غیرطبیعی در دوران بارداری میتوانیم به ایجاد مشکل در رشد جنین و همچنین نرسیدن مواد غذایی موردنیاز به جنین اشاره کنیم. هر دوی این موارد میتوانند بر روی سلامت جنین اثر بگذارند و به همین دلیل باید کاملاً جدی گرفته شوند.
“Pregnancy can significantly impact cardiovascular health, leading to common symptoms like heart palpitations. These are often due to increased cardiac output and hormonal changes. While they are typically benign, persistent or severe palpitations should be evaluated by a healthcare provider to ensure there are no underlying cardiac conditions that could affect the mother or the baby.”
“بارداری میتواند به طور قابل توجهی بر سلامت قلب و عروق تاثیر بگذارد و به علائم شایعی مانند تپش قلب منجر شود. این علائم اغلب به دلیل افزایش برونده قلبی و تغییرات هورمونی است. در حالی که این تپشها معمولاً بیضرر هستند، تپشهای مداوم یا شدید باید توسط یک ارائهدهنده خدمات بهداشتی ارزیابی شوند تا اطمینان حاصل شود که هیچ شرایط قلبی زمینهای وجود ندارد که میتواند بر مادر یا نوزاد تاثیر بگذارد.” – دکتر مایکل فاول، متخصص قلب و عروق در کلینیک کلیولند
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "علت تپش قلب در دوران بارداری چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "علت تپش قلب در دوران بارداری چیست؟"، کلیک کنید.