غرب نیوز/آذربایجان شرقی در راستای برگزاری انتخاباتی آگاهانه و پرشور و در راستای ایجاد عدالت رسانه ای، کاندیداهای انتخابات مجلس شورای اسلامی در صورت تمایل با حضور در اتاق خبر غرب نیوز پاسخگوی سوالات خبرنگار این خبرگزاری می شوند. عباس رنجبر از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو یکی از این افراد است.
غرب نیوز: به نظر شما اصلی ترین چالش های اقتصادی کشور در شرایط کنونی چیست؟ و چه راه حل هایی برای رفع آنها پیشنهاد می کنید؟
رنجبر: یکی از چالش های بخش اقتصادی کشور، عدم توسعه عمدی و یا غیرعمدی صنایع تکنولوژیک به خصوص صنایع پایین دست بوده است. از زمان ملی شدن صنعت نفت تا سال 85، نفت خام را تحویل پالایشگاه داده و فراورده های نفتی را به ازای همان تعداد بشکه نفت دریافت می کردیم. این پالایشگاه ها که دولتی بودند، حق الزحمه تصفیه دریافت می کردند. کارشناسان دولت در سال 86، طرحی به نام «جهانی سازی قیمت» را ارایه دادند که در حاشیه آن نیز اغلب پالایشگاه ها خصوصی شدند.
اینکه چه کسی ایده جهانی سازی قیمت ها را داده، نامعلوم است ولی در نهایت باعث شد تا نفت را به قیمت فوب خلیج فارس تحویل پالایشگاه دهیم و چند محصول را با قیمت دولتی و حدود 26 تا 34 محصول را با قیمت آزاد دریافت کنیم. تفاوت درآمد پالایشگاه ها در سال های 85 و 86 بالغ بر 67 برابر بود. بدیهی است که صادرات ما نفت خام بوده و فراورده های نفتی را صادر نمی کنیم. این فراورده ها اغلب مصرف داخلی دارند، پس این مبالغ و درآمد پالایشگاه ها از جیب مردم برداشته شده است.
مشکلی با درآمد پالایشگاه ها نداریم ولی این افزایش، اثر قابل توجه تورمی از همان سال اول داشت و بدیهی است که مردم با مشکل معیشتی رو به رو می شوند. شاید برخی می گویند که این طرح، یک فرمول اقتصادی داشته و دلایلی مثل جلوگیری از قاچاق برای لزوم اجرای آن مطرح می کنند، ولی در عین حال می پرسند چرا این جهانی شدن قیمت ها در بخش حقوق کارگران اتفاق نمی افتد؟
متوسط درآمد یک کارگر ایرانی معادل 180 دلار است، در حالی که میانگین درآمد کارگر در دنیا 2000 دلار است. این موارد می تواند کشور ما را دچار تورم افسارگسیخته کند.
حدود 18.2 درصد از منابع پتروشیمی دنیا را داریم و اگر این نعمت الهی را به صورت گاز بفروشیم، قیمت 30 سنت خواهد داشت ولی اگر تبدیل به مایع و یا کریستال شود، قیمت حدود 20 برابر افزایش می یابد.
سال گذشته 5 میلیون تن اتیلن به قیمت 13 میلیارد دلار معادل 10 میلیارد یورو فروختیم. در شهر لورکوزن آلمان یک مجتمع پتروشیمی با 450 هکتار مساحت، این مقدار اتیلن ما را خریده و محصولات نهایی چون دارو، لنز چشم، صنایع هواپیمایی، پلاستیک و حتی چرم تولید می کند و در مجموع 142 میلیارد یورو درآمد دارد.
مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی ما به 80 میلیارد دلار هم نمی رسد در حالی که تنها یک مجتمع پتروشیمی آن ها 180 میلیارد دلار درآمد دارد.
یکی دیگر از مهمترین چالش های جامعه امروز، عدم توجه برخی از دولتمردان و کارشناسان اقتصادی به کل جامعه است، یعنی تمامی هم و غم بخشی از مسیولان به موضوع نحوه تامین ناترازی بودجه معطوف شده و راهکارهای مختلفی را در پیش می گیرند که این بعضا می تواند اقتصاد کشور را دچار تورم غیرقابل تحمل کند و به صورت مستقیم بر معیشت و زندگی مردم تاثیر دارد. لذا نمایندگان، به نمایندگی از مردم باید تامین نیازهای ملت و دولت را در مصوبات خود مورد توجه ویژه قرار دهند.
غرب نیوز: چالش های اصلی اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی حوزه انتخابیه خود را همراه با راهکارها برای رفع این چالش ها بفرمایید؟
چالش های اقتصادی و فرهنگی متعددی در منطقه خود داریم ولی مهمتر از آن، بحران های زیست محیطی چون بحران دریاچه ارومیه، آلودگی هوا و آلودگی رود ارس است.
باید فکری برای دریاچه ارومیه کنیم. وضعیت این دریاچه، یک بحران برای کل شمالغرب کشور و جمعیت این مناطق است. متاسفانه فرصت هایی را از دست داده ایم. 90 سد در این منطقه احداث شده که باید قبل از آن سهم دریاچه را در نظر می گرفتیم.
یکی از راهکارهای احیای این دریاچه، انتقال آب از سه حوضه خلیج فارس، خزر و یا دریاچه وان ترکیه است. فاصله ما با حوضه خلیج فارس 840 کیلومتر خط مستقیم است که دریاچه ارومیه 1311 متر بالاتر قرار دارد و اختلاف تراز قابل توجه است و برای آوردن آب از آن حوضه نیازمند هزینه سنگینی هستیم. حوضه خزر نیز چنین وضعیتی دارند و تراز آبی آن پایین تر از دریاچه ارومیه است.
دریاچه وان در فاصله 150 کیلومتری دریاچه ارومیه واقع شده و ارتفاع آن 350 متر بالاتر است که گزینه بسیار خوبی برای انتقال آب به شمار می رود فقط نیازمند دیپلماسی فعال و قراردادهای بین المللی هستیم.
هم چنین شرکت های دانش بنیانی که در استان احداث می شوند، شرکت های هلدینگ و مادر تخصصی مثل صنایع هوافضا، الکترونیک، صنایع پایین دستی پتروشیمی، هلی کوپترسازی و … ندارند برای همین متخصصان تحصیل کرده تراز اول ما نمی توانند در منطقه خود مشغول فعالیت شوند و این امر باعث شده تا استان از یک عقب ماندگی قابل توجه در حوزه اقتصاد رنج ببرد.
آمارها نشان می دهد که جایگاه استان ما در تولید ناخالص ملی کشور از رتبه دوم به هشتم رسیده و در سرانه درآمد نیز استان هیجدهم است، در حوزه فرهنگ نیز قول هایی از بابت فرهنگستان زبان ترکی داده شده بود که به درستی محقق نشد و تشکیل آن تبدیل به چیزی متفاوت از انتظارها شد. عدم توجه به زبان مادری در جامعه، یک معضل فرهنگی برای ما است.
غرب نیوز: به نظرشما مجلس در خصوص فرزندآوری، حمایت از خانواده، حمایت از زنان خانه دار و جوانی جمعیت چه کارهایی می تواند بکند؟
رنجبر: مجلس باید از معیشت مردم و اقتصاد دفاع کند ولی در قانون افزایش سن بازنشستگی و حقوق انتظار بود که از حق مردم دفاع بیشتری شود تا کمتر بر سفره مردم اثر منفی بگذارد. وظیفه مجلس این است که راهکار بخواهد و کوتاه نیاید. در بحث فرزندآوری نیز معتقدم باید بر رشد وضعیت معیشت و اقتصاد خانواده کار کنیم تا خانواده ها بیشتر به فرزندآوری تشویق شوند.
غرب نیوز: مجلس در خصوص کاهش سودبانکی و پیش برد نظام بانکی به سمت بانکداری بدون ربا چه کارهایی می تواند بکند؟
رنجبر: قوانینی در این حوزه داریم ولی معتقدم کامل اجرا نمی شوند. بانک ها از 48 ماده این قوانین تخلف می کنند. بانک، حق بنگاه داری ندارد ولی از روش های غیرقابل قبول به مردم فشار وارد می کند. حتی نمی توانند بانکداری بدون ربا را بانکداری اسلامی بگذارند زیرا هنوز هم از اصل اسلامی بودن بانک ها دور هستیم.
در همان قانون، مصوبه ای آمده که بانک ها باید یک پنجم منابع و سرمایه خود را در بخش های خاص زیرساختی سرمایه گذاری کنند در حالی که الان بانکی داریم که چهار برابر سرمایه خود را در ساختمان سرمایه گذاری کرده است و قطعا این اقدام یعنی کشور را به نفع خود با چالش های اساسی مواجه می کند.
کاندیداها چگونه می توانند مشارکت مردم در انتخابات را افزایش دهند؟
اگر کاندیداها، برنامه های قابل اجرا ارایه کرده و مردم را امیدوار کنند، مشارکت افزایش می یابد. مردم باید ببینند گفته های دولت و به خصوص نمایندگان، در زندگی شان اثر دارد.
گفتنی است؛ عباس رنجبر متولد سال 1348 از تبریز بوده و دارای مدرک لیسانس مهندسی عمران و فوق لیسانس مدیریت است. وی از سال 1370 در ساختار اداری کشور فعالیت داشته و ناظر پروژه های عمرانی نظیر قرارگاه بازسازی عاشورا و … بوده است. سال 75 وارد مجموعه شهرداری تبریز شده و مسیولیت های مختلفی چون شهردار سه منطقه را داشته است. وی سال 80 به تهران رفته و سوابقی چون معاونت عمرانی دانشگاه آزاد تهران شرق و سرپرست معاونت حمل و نقل منطقه 15 شهرداری را دارد.
رنجبر، دو سال را در نجف اشرف مجری طرح مرمت حرم امیرالمومنین(ع) بوده و سپس فرمانداری شهرستان مرند، مدیرعاملی منطقه آزاد ارس و شهرداری تبریز را برعهده گرفته است.
پایان خبر غرب نیوز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سلسله نشست های انتخاباتی غرب نیوز/ عباس رنجبر، از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سلسله نشست های انتخاباتی غرب نیوز/ عباس رنجبر، از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو"، کلیک کنید.